Slaaphouding

De "perfecte slaaphouding" bestaat niet. De meeste mensen slapen in op hun zij, anderen prefereren op de rug te liggen en een klein percentage ligt op op de buik om in slaap te vallen. De uitdrukking "in slaap vallen" is hier correct, omdat de houding gedurende de slaap kan veranderen.

Slaaphouding

Mensen gaan vanzelf op de voor hen meest comfortabele manier liggen, uiteraard. Het is daarbij de bedoeling dat de wervelkolom in een natuurlijke houding ligt. Een lichte kromming is dus normaal. Mochten er problemen optreden die te wijten zouden kunnen zijn aan een slaaphouding, kan een nieuwe slaappositie deze wel verhelpen. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld stijfheid, gevoelloosheid of rugpijn.

Bepaalde lichaamsdelen of gewrichten worden meer of minder belast naar gelang de slaaphouding. Mensen die vaak te kampen hebben met lage rugpijn, doen het meeste voordeel bij een zijlig. Wie gewrichtspijnen kent, of last heeft van artritis, is beter af met een ruglig omdat hier het lichaamsgewicht beter verdeeld wordt. Buikslapers hebben over het algemeen dan weer minder last van snurken, dus dit kan een oplossing bieden voor wie zijn of haar partner wakker houdt 's nachts.

Desalniettemin kunnen zijslapers wel eens last krijgen van voornamelijk nek en schouders. De meeste druk komt hier echter op te liggen, en wanneer een foute matras en hoofdkussen worden gebruikt, is dit op langere termijn nefast. Rugslapers zijn dan weer vaak de luidste snurkers, wat vaak ook als onprettig wordt ervaren, misschien niet door de slaper zelf. Buikliggers hebben dan weer vaker last van rug en nek, doordat de onderrug zwaarder belast is door de felle kromming.

Een aangepaste matras en een goed hoofdkussen zijn noodzakelijk!

© 2009 - 2024  thesoulsearchers.net